Måste man ha tillstånd för kameraövervakning?


Det är vanligt att verksamheter eller organisationer, särskilt om de är myndigheter eller utför uppgifter av allmänt intresse, behöver tillstånd för att bedriva kamerabevakning på platser där allmänheten har tillträde. Här är några exempel på situationer där tillstånd kan behövas:

  1. Offentliga platser: Om kamerabevakningen avser att övervaka offentliga platser som parker, torg, eller gator där allmänheten har tillträde, kan tillstånd behövas.

  2. Byggnader med allmän tillgänglighet: Om kamerabevakningen är riktad mot byggnader som används av allmänheten, såsom offentliga kontor, bibliotek, eller köpcentrum, kan tillstånd krävas.

  3. Transportinfrastruktur: Kamerabevakning vid tågstationer, busshållplatser eller andra delar av transportinfrastrukturen kan kräva tillstånd på grund av allmänhetens tillträde till dessa platser.

  4. Evenemangsplatser: Vid stora evenemang eller sammankomster där allmänheten deltar, kan tillstånd behövas för att bedriva kamerabevakning av säkerhetsskäl.

Det är dock viktigt att notera att behovet av tillstånd kan variera beroende på lagstiftning och lokala regler. Ibland kan tillstånd även krävas för kamerabevakning på platser som är privata men ändå tillgängliga för allmänheten, som till exempel köpcentrum eller hotell.

Sammanfattningsvis kan tillstånd behövas för kamerabevakning på platser dit allmänheten har tillträde, särskilt om det handlar om offentliga platser eller platser av allmänt intresse. Det är viktigt att söka information om lokala regler och föreskrifter för att säkerställa att kamerabevakningen utförs i enlighet med lagstiftningen.


Myndigheter eller andra parter som utför uppgifter av allmänt intresse behöver tillstånd för kamerabevakning på platser där allmänheten har tillträde. Här är exempel på när tillstånd behövs och när det inte behövs:

När ni behöver söka tillstånd:

  • Om bevakningen innebär varaktig eller regelbundet upprepad personbevakning.

  • Om kameran är monterad på en plats där människor utan större svårighet kan identifieras.

  • Vid bevakning av platser dit allmänheten har tillträde, som gator, torg, transportmedel och andra offentliga platser.

Hur ni söker tillstånd:

  • Använd vår blankett för att ansöka om tillstånd till kamerabevakning.

Exempel på när tillstånd behövs:

  • Om kameran är monterad på en byggnad med allmän tillgänglighet, som ett lägenhetshus.

  • Vid personbevakning som är varaktig eller regelbundet upprepad, till exempel för att inventera skogsbestånd eller leta efter olagliga fiskeredskap.

  • Om bevakningen utförs på platser där allmänheten har tillträde, även om det är under vissa tider eller områden.

Vad som räknas som en plats dit allmänheten har tillträde:

  • Platser där allmänheten har tillstånd och möjlighet att vistas, även om det är begränsat till vissa tider eller områden.

  • Exempel inkluderar gator, torg, transportmedel, myndighetslokaler och offentliga receptioner.

Exempel på när tillstånd inte behövs:

  • Om bevakningen inte innebär varaktig eller regelbundet upprepad personbevakning.

  • Om kameran är inställd på en höjd där det är osannolikt att människor kan identifieras, till exempel när den används för att kamerafotografera skogsbestånd eller vattenområden.

  • Vid bevakning av områden som inte är tillgängliga för allmänheten, såsom privata personalutrymmen eller stängselförsedda områden där allmänheten inte får vistas.

Att ha klara riktlinjer för när tillstånd krävs och när det inte behövs är avgörande för att säkerställa att kamerabevakningen utförs i enlighet med lagstiftningen och respekterar integriteten för de som kan påverkas av den.

Källa:integritetsskyddsmyndigheten

Dokument för nedladdning.

Den här vägledningen från integritetsskyddsmyndigheten IMY är tänkt att underlätta och vara ett stöd i det praktiska arbetet med kamerabevakning. Vägledningen riktar sig till alla de verksamheter som kamerabevakar redan i dag och till dem som planerar att kamerabevaka framöver.

Vägledning vid Kamerabevakning

Vid ansökan om kamerabevakning är denna checklista från integritetsskyddsmyndigheten IMY bra att gå igenom.

Checklista

Blankett för ansökan om Tillstånd för Kamerabevakning:

Ansökan om kamerabevakning

Föregående
Föregående

Får jag Kamerabevaka hemma?

Nästa
Nästa

Heter det Kameraövervakning eller Kamerabevakning?